joi, 28 august 2014
Moroieni MTB Adventure
La sfarsitul saptamanii trecute, impreuna cu bunul meu prieten, Catalin Sprinceana, ne-am deplasat la Moroieni pentru a participa la un concurs de mtb ce s-a desfasurat in doua etape. Am ales sa mergem aici deoarece cunosteam binisor zona si stiam ca vom avea parte de trasee frumoase. Chiar daca s-a aflat la prima editie, Moroieni MTB Adventure a fost un concurs interesant, destul de bine organizat, in care s-a vazut o profunda implicare a organizatorilor.
M-am bucurat sa vad ca acesta a avut sprijinul autoritatilor si cmunitatii locale, exemplu ce ar trebui urmat indeaproape si de "altii" pt a putea dezolta ideea de a transforma miscarea intr-un mod de viata. Numarul celor care au luat startul nu a fost foarte mare, dar sunt sigur ca dupa cum s-au prezentat la prima editie, evenimentul va avea o evolutie buna in sezoanele ce vor urma.
Traseele propuse pt cele doua zile au fost interesante, cu peisaje frumoase, fara un grad de dificultate ridicat, ce au putut fi abordate de oricine. In prima zi am avut de parcurs un traseu ce a masurat 41km cu o diferenta de nivel de aproximativ 1200m, iar a doua zi un traseu de tip XCO, adica 4 ture a cate 7,5km cu diferenta de aproape 300m/tura.
Cursa in sine a fost una destul de rapida, in ambele zile mergandu-se in frunte int-un mic pluton pana la final. Aici, castigatorul a fost desemnat de fiecare data la sprint. M-am simtit binisor si am incercat sa fac o cursa cat mai buna. Sambata am terminat la sprint pe locul intai iar duminica pe locul doi. La general, prin cumulatea timpulor, am castigat cu un avans de ordinul sutimilor de secunda :)
A fost o experienta frumoasa, un traseu interesant si oameni de calitate...lucruri ce ma fac sa revin si anul viitor cu placere la Moroieni.
joi, 21 august 2014
Dracula Bike Fest 2014
Spuneam saptamana trecuta ca weekendul ce va urma voi face pauza deoarece am un eveniment important in familie si nu pot merge la niciun concurs. Nu am putut sa ma tin de promisiune :) Cum am ajuns in Campulung am aflat de la cativa prieteni ca sambata, adica urmatoarea zi, era Dracula Bike Fest. Mi-am facut calculele si puteam sa ajung inapoi in C-lung pana la lasarea serii pt a fi prezent la nunta. Asa ca nu am ezitat si m-am prezentat la start.
Concursul s-a desfasurat cu ocazia zilelor Argesului si Muscelului iar startul a fost dat din punctul Calugarita la doar 3km de Barajul Vidraru. Traseul a urmat drumul forestier ce ducea la baza urcarii in Curmatura Runcurelei dupa care s-a intors spre sosire urmand acelasi parcurs. Acesta a fost unul relativ scurt, de aproape 20km cu o diferenta de nivel de 390m.
Cursa in sine s-a desfasurat rapid, cu un start in tromba al lui Nitu, colegul de echipa. Ma asteptam la un start de acest fel deoarece era urcare iar aceasta era pe placul lui Nitu. Dupa o cursa de urmarire de la start pana la sosire am reusit sa ma clasez pe locul 2.
Un concurs frumos, cam scurt, dar care merita bifat si in sezoanele viitoare.
Concursul s-a desfasurat cu ocazia zilelor Argesului si Muscelului iar startul a fost dat din punctul Calugarita la doar 3km de Barajul Vidraru. Traseul a urmat drumul forestier ce ducea la baza urcarii in Curmatura Runcurelei dupa care s-a intors spre sosire urmand acelasi parcurs. Acesta a fost unul relativ scurt, de aproape 20km cu o diferenta de nivel de 390m.
Cursa in sine s-a desfasurat rapid, cu un start in tromba al lui Nitu, colegul de echipa. Ma asteptam la un start de acest fel deoarece era urcare iar aceasta era pe placul lui Nitu. Dupa o cursa de urmarire de la start pana la sosire am reusit sa ma clasez pe locul 2.
Un concurs frumos, cam scurt, dar care merita bifat si in sezoanele viitoare.
luni, 11 august 2014
Xtc Advanced 27,5 0 Team
A trecut destul de mult din acest sezon si am uitat sa facem prezentarea bicicletei pe care imi desfasor activitatea :). Dupa cum stiti, in primavara, in timp ce ma aflam la Cluj pt doua concursuri, unul de sosea si altul de mtb mi s-a furat bicicleta din hotelul unde eram cazati. Este vorba de un mtb Giant XTC Advanced SL 29er 0 ce il primisem la inceputul sezonului 2013 dar pt ca in acest an am fost accidentat aveam in calcul sa il folosesc si in 2014. Dupa mai multe incercari, pe mai multe cai, de a da de urma hotilor ne-am dat seama ca va fi destul de greu dar nu ne vom da batuti.
Dupa acest episod neplacut echipa Giant nu m-a lasat la greu si mi-a facut surpriza de a-mi aduce o bicicleta noua mult mai buna decat cea dinainte, adica un Xtc Advanced 27,5 0 Team. M-am bucurat ca un copil la o jucarie cand am primit-o deoarece era o bicicleta ce o admirasem in cataloagele de la lansare. Nu pot sa va spun decat ca este o super bicicleta de 9kg echipata de top.
Frumusetea ca frumusetea dar vreau sa va marturisesc ca este de departe cel mai tare bike pe care m-am dat de cand practic mtb-ul. Acum, dupa ce l-am testat suficient de mult atat la antrenamente cat si in concursuri, pot spune ca mi se muleaza ca o manuse. Ma simt super bine pe ea, imi place mult cum se comporta in toate mediile si sunt fascinat de rigiditatea ei. Imi place la nebunie cum se manevreaza pe portiunile inguste si tehnice de pe urcari si coborari. La fel de bine se comporta si pe zonele de fuga sau cele cu denivelari accentuate. Cred cu tarie ca este cea mai buna combinatie intre 26 si 29.
Nu pot sa spun decat ca este o super bicicleta si sper sa am picioare pt ea. Multumesc Giant pt efortul facut si pt tot sprijinul acordat.
Dar gata cu vorbaraia...sa trecem la prezentari:
Xtc Advanced 27,5 0 Team
Cadru:
Marime M
Culori Combinatie Albastru/Negru
Cadru Advanced Grade Composite
Furca RockShox SID XX 27.5, 100mm Travel
Componente:
Ghidon Contact SLR Flat, 690mm
Pipa Giant Contact SLR, OverDrive 2, degree rise
Tija sa Contact SLR, Composite, 27.2x400mm
Sa Fi'zi:k Tundra 2 K:ium
Piese:
Shiftere SRAM XX1, 1x11 Speed
Schimbator fata N/A
Schimbator spate SRAM XX1
Frane SRAM XX World Cup
Pinioane SRAM XX1 1042 10x42, 11-Speed
Lant XX1
Roti:
Jante Giant PXCRO Composite 27.5 WheelSystem
Butuci Giant PXCRO 27.5 WheelSystem
Spite Giant PXCRO 27.5 WheelSystem
duminică, 10 august 2014
Interviu pentru eMunte.ro
<< INTERVIU. Răzvan Jugănaru, de 12 ori campion național la MTB, Velodrom și Ciclocross: ”Comunitatea de cicliști din România a explodat pur și simplu!” >>
<< Răzvan Jugănaru a început să practice ciclismul ca amator, prin prisma unei vechi pasiuni, aceea de a merge pe munte. Drumețiile l-au determinat să urce pe bicicletă pentru a parcurge distanțe cât mai mari în munții din România. >>
<< A participat la prima competiție la Poiana Brașov, în 2003, atunci când avea 17 ani. A ieșit pe locul I. Au urmat alte câteva competiții câștigate la amatori, iar în toamna aceluiași an s-a înscris la primul său club de ciclism, Cibo Bilal Brașov. >>
<< Aceștia au fost primii pași pentru Răzvan Jugănaru în sportul de performanță. De atunci, sportivul a câștigat 12 titluri de Campion Național în probele MTB (XCO și Maraton), Velodrom (Sprint Olimpic, Urmărire Echipe și Semifond) și Ciclocross. >>
<< În prezent, Răzvan Jugănaru organizează competiții de MTB și este angrenat în două mari proiecte: Sistemul Riders Club – MPG și Școala de MTB. >>
Cum este pentru un campion de MTB să organizeze o competiție de MTB?
Răzvan Jugănaru: Pentru mine este plăcut. Mă bucur foarte mult când văd oamenii mulțumiți și fericiți în urma unui eveniment organizat de mine. Îmi place să creez trasee și evenimente de care oamenii să se bucure, cum sunt cele din sistemul Riders Club.
Care sunt factorii de care trebuie să ții cont atunci când vrei să organizezi o astfel de competiție? Care sunt criteriile?
R.J.: Sunt mulți factori de care trebuie să ții cont atunci când organizezi o competiție, dar cel mai important este să ții cont de zona unde faci acest lucru și cărui public te adresezi. În general, este bine să ai un traseu ușor, la care să poată participa toată lumea, și un traseu mai greu pentru cei mai experimentați.
Care sunt punctele cheie într-o astfel de competiție pentru a-i asigura succesul?
R.J.: Punctele cheie pentru a asigura succesul unei competiții sunt locația, peisajele, atracțiile generale, frumusețea traseului în sine și modul în care legi cărările pe care le ai la dispoziție pentru a da forma traseului. Și, bineînțeles, organizarea de la start, de la finish și de pe traseu.
Cum ar trebui să se antreneze un concurent și cât timp pentru a face față unei competiții MTB?
R.J.: Sunt multe tipuri de antrenament pe care le poate urma. Părerea mea este că dacă ai cel puțin 3 antrenamente pe săptămână poți face față unui astfel de concurs și ajunge cu zâmbetul pe buze la finish. Până la urmă, trebuie să te bucuri la fel de mult de cursă și de provocările traseului, cât și de rezultat.
Cum reacționează concurenții români, ce pretenții au?
R.J.: Majoritatea îmbrățișează bine acest aspect de a face mișcare în natură și se bucură de fiecare traseu pe care îl punem la dispoziție, indiferent că este mai greu sau este ușor. În general, concurenții nu sunt foarte pretențioși. Ei își doresc ca traseul să fie bine pus la punct pentru a nu a exista probleme, iar la final vor să găsească o zonă amenajată pentru a-și reface forțele alături de prieteni și cu ceva răcoritor.
Avem și persoane care comentează la fiecare competiție, fiind mereu nemulțumite de ceva, dar aceștia vor exista mereu… Pentru noi, criticile sunt binevenite atunci când sunt constructive și ținem seama de ele pentru a face întreaga experiență cât mai plăcută pentru participanți. Dovadă și faptul că oamenii continuă să vină și să ia parte la evenimentele pe care le organizăm.
Cum ai caracteriza evoluția comunității de cicliști din România?
R.J.: A explodat pur și simplu! Dacă până acum 4-5 ani aveam 7-8 competiții în toată țara și abia vedeai un ciclist pe șosea, în prezent ne bucurăm de o piață foarte dinamică și plină de pasionați. Există weekenduri în care se organizează câte 3-4 competiții, iar numărul iubitorilor de ciclism a crescut atât de mult, încât acum vezi plutoane întregi pe șosele.
Care sunt sfaturile pentru cei care nu au descoperit încă plăcerea ciclismului? Ce satisfacții oferă acest sport?
R.J.: Sfatul meu pentru cei care încă nu au descoperit acest sport este să împrumute o bicicletă și să meargă la tură cu un grup de cicliști pentru a înțelege frumusețea acestuia și pentru a vedea ce fel de oameni sunt pasionați de acest segment sportiv.
Ciclismul te face să te simți liber, să te autodepășești, să ai o altă viziune și te face să te bucuri enorm atunci când urci pe podium sau când reușești să depășești un anume prag al tău.
Ce observaţii ai avea în ceea ce priveşte piaţa de echipamente sportive din România, respectiv producătorii/importatorii de biciclete şi accesorii pentru ciclism?
R.J.: Nu am observații de făcut în mod special. În prezent este destul de dezvoltată și se extinde tot mai mult odată cu creșterea numărului de pasionați ai ciclismului.
Cum ai caracteriza proiectele și echipa MPG?
R.J.: MPG are proiecte mărețe, bine venite, care ajută la dezvoltarea ciclismului de masă și de performanță. Echipa MPG este formată din oameni profesioniști și pasionați de ceea ce fac și este foarte bine pusă la punct. Membrii echipei MPG încearcă și reușesc de fiecare dată să fie aproape de pasionații ciclismului și să creeze evenimente de calitate pentru aceștia.
<< Răzvan Jugănaru a început să practice ciclismul ca amator, prin prisma unei vechi pasiuni, aceea de a merge pe munte. Drumețiile l-au determinat să urce pe bicicletă pentru a parcurge distanțe cât mai mari în munții din România. >>
<< A participat la prima competiție la Poiana Brașov, în 2003, atunci când avea 17 ani. A ieșit pe locul I. Au urmat alte câteva competiții câștigate la amatori, iar în toamna aceluiași an s-a înscris la primul său club de ciclism, Cibo Bilal Brașov. >>
<< Aceștia au fost primii pași pentru Răzvan Jugănaru în sportul de performanță. De atunci, sportivul a câștigat 12 titluri de Campion Național în probele MTB (XCO și Maraton), Velodrom (Sprint Olimpic, Urmărire Echipe și Semifond) și Ciclocross. >>
<< În prezent, Răzvan Jugănaru organizează competiții de MTB și este angrenat în două mari proiecte: Sistemul Riders Club – MPG și Școala de MTB. >>
Cum este pentru un campion de MTB să organizeze o competiție de MTB?
Răzvan Jugănaru: Pentru mine este plăcut. Mă bucur foarte mult când văd oamenii mulțumiți și fericiți în urma unui eveniment organizat de mine. Îmi place să creez trasee și evenimente de care oamenii să se bucure, cum sunt cele din sistemul Riders Club.
Care sunt factorii de care trebuie să ții cont atunci când vrei să organizezi o astfel de competiție? Care sunt criteriile?
R.J.: Sunt mulți factori de care trebuie să ții cont atunci când organizezi o competiție, dar cel mai important este să ții cont de zona unde faci acest lucru și cărui public te adresezi. În general, este bine să ai un traseu ușor, la care să poată participa toată lumea, și un traseu mai greu pentru cei mai experimentați.
Care sunt punctele cheie într-o astfel de competiție pentru a-i asigura succesul?
R.J.: Punctele cheie pentru a asigura succesul unei competiții sunt locația, peisajele, atracțiile generale, frumusețea traseului în sine și modul în care legi cărările pe care le ai la dispoziție pentru a da forma traseului. Și, bineînțeles, organizarea de la start, de la finish și de pe traseu.
Cum ar trebui să se antreneze un concurent și cât timp pentru a face față unei competiții MTB?
R.J.: Sunt multe tipuri de antrenament pe care le poate urma. Părerea mea este că dacă ai cel puțin 3 antrenamente pe săptămână poți face față unui astfel de concurs și ajunge cu zâmbetul pe buze la finish. Până la urmă, trebuie să te bucuri la fel de mult de cursă și de provocările traseului, cât și de rezultat.
Cum reacționează concurenții români, ce pretenții au?
R.J.: Majoritatea îmbrățișează bine acest aspect de a face mișcare în natură și se bucură de fiecare traseu pe care îl punem la dispoziție, indiferent că este mai greu sau este ușor. În general, concurenții nu sunt foarte pretențioși. Ei își doresc ca traseul să fie bine pus la punct pentru a nu a exista probleme, iar la final vor să găsească o zonă amenajată pentru a-și reface forțele alături de prieteni și cu ceva răcoritor.
Avem și persoane care comentează la fiecare competiție, fiind mereu nemulțumite de ceva, dar aceștia vor exista mereu… Pentru noi, criticile sunt binevenite atunci când sunt constructive și ținem seama de ele pentru a face întreaga experiență cât mai plăcută pentru participanți. Dovadă și faptul că oamenii continuă să vină și să ia parte la evenimentele pe care le organizăm.
Cum ai caracteriza evoluția comunității de cicliști din România?
R.J.: A explodat pur și simplu! Dacă până acum 4-5 ani aveam 7-8 competiții în toată țara și abia vedeai un ciclist pe șosea, în prezent ne bucurăm de o piață foarte dinamică și plină de pasionați. Există weekenduri în care se organizează câte 3-4 competiții, iar numărul iubitorilor de ciclism a crescut atât de mult, încât acum vezi plutoane întregi pe șosele.
Care sunt sfaturile pentru cei care nu au descoperit încă plăcerea ciclismului? Ce satisfacții oferă acest sport?
R.J.: Sfatul meu pentru cei care încă nu au descoperit acest sport este să împrumute o bicicletă și să meargă la tură cu un grup de cicliști pentru a înțelege frumusețea acestuia și pentru a vedea ce fel de oameni sunt pasionați de acest segment sportiv.
Ciclismul te face să te simți liber, să te autodepășești, să ai o altă viziune și te face să te bucuri enorm atunci când urci pe podium sau când reușești să depășești un anume prag al tău.
Ce observaţii ai avea în ceea ce priveşte piaţa de echipamente sportive din România, respectiv producătorii/importatorii de biciclete şi accesorii pentru ciclism?
R.J.: Nu am observații de făcut în mod special. În prezent este destul de dezvoltată și se extinde tot mai mult odată cu creșterea numărului de pasionați ai ciclismului.
Cum ai caracteriza proiectele și echipa MPG?
R.J.: MPG are proiecte mărețe, bine venite, care ajută la dezvoltarea ciclismului de masă și de performanță. Echipa MPG este formată din oameni profesioniști și pasionați de ceea ce fac și este foarte bine pusă la punct. Membrii echipei MPG încearcă și reușesc de fiecare dată să fie aproape de pasionații ciclismului și să creeze evenimente de calitate pentru aceștia.
vineri, 8 august 2014
Un weekend, doua concursuri...de la Zimbrarie la Miercurea Ciuc
De la inceput imi voi cere scuze ca nu am mai postat nimic de ceva vreme dar voi incerca sa recuperez in perioada urmatoare. Nu sunt multe rezultate notabile dar au fost curse frumoase despre care merita vorbit. Nu a fost vorba de nepasare doar ca am fost destul de prins cu organizarea concursului de la Campulung (Trofeul Muscelului).
Weekendul trecut am avut o pofta nebuna sa ma dau cu mtb-ul, asa ca am ales sa alerg doua curse super frumoase in doua parti diferite ale tarii. Dar sa vorbim despre fiecare :)
Sambata am luat startul in Bucsani la concursul Zimbraria Neagra pe un traseu nu foarte tehnic, dar destul de interesant ce s-a desfasurat intr-o zona de deal. Acesta a adunat la start aproximativ 500 de participanti si a masurat 54 km cu o diferenta de nivel de aproape 1000m.
A fost un concurs destul de dificil dar care am reusit sa il castig.
Urmatoarea zi, adica duminica, am luat startul la unul din cele mai vechi maratoane si anume la MTB Maraton Miercure Ciuc ce a avut startul si sosirea in centrul orasului Miercurea Ciuc. Aici m-am bucurat de un traseu spectaculos ce a masurat 67km cu o diferenta de nivel de aproximativ 1800m. La aceasta cursa au luat startul aproximativ 300 de pasionati iar concurenta a fost mult mai mare decat la Zimbrarie, fiind prezenti majoritatea riderilor de top de la noi.
Pentru mine a fost un concurs destul de greu, la care m-am chinuit mult, dar m-am bucurat din plin de frumusetea traseului. La final am reusit sa trec linia de sosire pe locul 6, dupa primele 5 locuri ce au fost premiate :)
In ambele zile m-am simtit binisor si am incercat sa dau tot ce puteam. Nu sunt intr-o forma extraordinara, pot spune ca sunt chiar departe de forma buna din alte sezoane. Constat ca organismul meu nu poate mai mult in acest an chiar daca in primavara mi-a lasat aceasta impresie.
Dar nu este nimic grav, voi incerca sa dau tot ce pot la cursele ce le voi mai alerga si o sa ma bucur cat mai mult de toate traseele. In fond si la urma urmei sunt fericit ca sunt sanatos si ii multumesc lui Dumnezeu ca m-a lasat sa ma bucur in continoare de frumusetea sportului cu pedale.
Bineinteles le multumesc si tuturor sponsorilor ce au au fost alaturi de mine si care m-au sustinut neconditionat.
Mii de multumiri: Giant, Daimon, Isostar, Suunto, Mega Proteine, Romtelecom, Mavic, MPG
Abonați-vă la:
Postări (Atom)