vineri, 7 februarie 2014
"M-a lovit foamea de bicicleta!"
Cu ceva vreme in urma am avut ocazia de a sta de vorba cu domnul Marc Sandu, un super pasionat al sportului cu pedale si in acelasi timp un om foarte interesat de culisele ciclismului de la noi din tara. Dupa cateva discutii m-a intrebat daca nu vreau sa dau un interviu pentru siteul pe care il administreaza si anume www.rorace.ro . Am fost de acord si asa s-a nascut ceea ce puteti vedea mai jos. Am fost surprins cu cateva intrebari interesante, care nu mi s-au mai pus pana in prezent si recunosc ca la unele am raspuns cu zambetul pe buze. Mai jos puteti citii intrebarile si raspunsurile din interviu. Articolul original il puteti gasi aici:
www.rorace.ro/interviu-razvan-juganaru-m-a-lovit-foamea-de-bicicleta
Salut Razvan, umbla o vorba prin targ ca ai inceput pregatirea pentru noul sezon. Este adevarat?
Salut Marc, observ ca vestile bune circula repede. Da, intr-adevar am inceput pregatirea pentru noul sezon, nu asa cum o faceam in alti ani , dar am inceput-o.
Cum te simti in acest moment, esti complet refacut dupa accidentul de anul trecut?
In acest moment ma simt destul de bine dar nu sunt refacut in totalitate. Urmeaza sa merg la un ultim consult la doctorii care m-au ingrijit in spital dupa care voi merge cu toate rezultatele stranse in acest timp la un medic sportiv unde voi fi supus unor teste pentru a vedea daca ficatul meu mai poate functiona la parametrii dinaintea accidentului.
Te poti pregati normal sau ai un regim mai usor de adaptare la efort?
La inceput am recurs la antrenamente destul de usoare, iar cu timpul am ridicat usor intensitatea lor. Nici acum nu am ajuns sa ma antrenez la 100% din capacitate dar nici nu o voi face pana cand nu voi avea acceptul medicului sportiv.
Banuiesc ca nu ti-a fost usor fara bicicleta…
Nu mi-a fost usor… fara bicicleta si fara miscare in general totul a fost mult mai trist, totul a fost fara sens. Am incercat prin organizarea de concursuri si prin alte activitati de acest gen sa uit ca o perioada lunga de timp nu voi avea voie da fac efort. Oricum am scris pe site-ul meu un articol dedicat miscarii prin care am vrut sa le spun prin cuvintele mele celor ce vor citi ce inseamna sa faci miscare. Pentru mine a insemnat enorm chiar pot sa spun ca mi-a salvat viata. De aceea le recomand tuturor sa faca miscare ori se cate ori au ocazia.
Te-a lovit foamea de victorie dupa aceasta pauza?
In primul rand m-a lovit foamea de a ma da cu bike-ul, de a alerga in cat mai multe concursuri, practic de a simti din nou ca traiesc asa cum imi place. Si de ce nu …mi-e dor sa ma urc pe podium, dar sunt constient ca acest lucru este destul de greu si am mult de muncit pana sa ajung acolo.
Care sunt obiectivele tale ca sportiv pentru sezonul 2014?
Pentru 2014 imi doresc in primul rand sa pot sa concurez la capacitate maxima, sa aleg cat mai multe concursuri si, de ce nu, sa castig cat se poate de multe.
Ai curse pe care iti doresti in mod deosebit sa le castigi?
Sunt multe curse pe care as dori sa le castig, dar cel mai mult mi-as dori sa ma impun la Campionatele Nationale, dar asta depinde foarte mult de cat de repede ma recuperez 100%.
Anul trecut ai reusit cu success sa te reinventezi ca si consultant in organizarea de curse. Cum a inceput colaborarea ta cu Riders Club?
Intr-adevar, anul trecut, la ideea celor de la MPG, am incercat sa impartasesc iubitorilor sportului cu pedale din experienta acumulata in decursul anilor prin organizarea unor concursuri atat pt amatori cat si pt profesionisti. M-am implicat deoarece mi s-a parut o idee buna aceasta colaborare intre experienta mea de pe traseu si experienta MPG-ului in organizarea de evenimente. Mai exact, m-am ocupat de partea tehnica a traseelor din jurul Bucurestiului, incercand sa aduc concursurile cat mai aproape de capitala si sa scot ce e mai bun din padurile aflate in apropiere.
Ne poti vorbi despre activitatea ta, desigur, fara sa ne dezvalui toate secretele legate de pregatirea unui traseu numai bun de savurat de catre ciclisti?
Nu este un secret de stat pregatirea unui traseu, doar ca necesita ceva timp si atentie. Totul incepe cu alegerea locului unde se doreste desfasurarea concursului. Urmeaza recunoasterea zonei in timpul mai multor antrenament, apoi alegegerea celor mai interesante carari. Punem cap la cap ce avem si incercam sa ii dam o identitate traseului. Urmeaza curatarea si marcarea lui si bine inteles toate planurile ce sunt necesare pentru o desfasurare si un concurs reusit.
Ce ne rezerva Razvan Juganaru pentru 2014, tot ca si organizator de curse alaturi de Riders Club?
Pentru 2014 vom incerca sa aducem cat mai multe imbunatatiri sistemului pentru a oferi participantilor o experienta unica atunci cand se alatura acestuia. Bineinteles ca vor fi si multe surprize legate de sistem si trasee, dar va las pe dumneavoastra sa le descoperiti in sezonul ce urmeaza.
Sa ne reintoarcem putin in trecut. Care consideri ca au fost cele mai importante momente si realizari ale carieri tale de ciclist profesionist?
Nu stiu cum sa raspund la aceasta intrebare deoarece de fiecare data cand am urcat pe podium m-am bucurat foarte mult si de fiecare data cand am alergat un cocurs am facut-o cu acelasi entuziasm ca la inceput. Daca ar fi sa ma gandesc, toate titlurile de campion obtinute in acesti ani, toate tururile pe care le-am alergat si toate concursurile au insemnat cate ceva pentru mine. Mondialele, balcaniadele, campionatele, cursele simple,toate au o anumita importanta si o mica poveste in umbra lor. Insa cea mai imporanta realizare este simplul fapt ca, cu ajutorul lui Dumnezeu, am ramas in acest sport si sper sa o fac cat mai multi ani.
Descrie-ne putin experienta ta la Campionatul Mondial de MTB, Graz?
Campionatul Mondial de la Graz…MTB – XCM …da, o experienta foarte frumoasa pe care nu o poti dscrie in cuvinte. Faptul ca te afli la linia de start alaturi de elita mondiala este o bucurie imensa. Faptul ca toti cei prezenti acolo sunt iubitori ai ciclismului, si toti cei aflati pe margine te sustin permanent te face sa te simti un alt om.
Spuneai pe blog, ca ai stat 8 ani in caminul Dinamo, cum a fost experienta?
Cei aproape opt ani petrecuti in caminul Dinamo sunt o parte importanta din viata mea. Viata intr-un camin sportiv nu este aceiasi cu cea dintr-un camin studentesc. Aici trebuie sa te concentrezi mereu pe ce ai de facut iar principala ta ocupatie este sa faci sport si sa devii un sportiv mai bun. Aici am invatat ce inseamna sportul si sa fii sportiv cu adevarat. Aici am invatat multe lucruri atat despre sport cat si despre viata. Aici am intalnit oameni extraordinari cu care am legat prietenii, probabil pe viata. Aici am invatat cum e sa fi sus dar si cum e sa ajungi jos. Aici am invatat ca daca nu sti sa pierzi nu vei castiga niciodata si aici am invata ca ori de cate ori vei cadea va trebui sa iti gasesti forta necesara sa te ridici.
Cum arata in linii mari o zi tipica de a ta din acea perioada?
Sa vorbim despre perioada dintre sezoane, perioada in care ne aflam si acum. In general ne trezeam la ora 8, mancam, apoi la la ora 9 mergeam la primul antrenament (antrenament specific) ce dura 2-2,30 h. La ora 13 mergeam la masa dupa care ne relaxam timp de 1-1,30 h fiecare cum stia mai bine (somn, filme, etc). La ora 16 incepea cel de-al doilea antrenament al zilei care consta in sala, fotbal, alergare, etc timp de aprox 1,30 min. Intre orele 19-20 luam cina dupa care fiecare se relaxa cum ii venea in minte.
Unde te vezi peste 10 ani?
Buna intrebare (rade) Chiar nu am un plan atat de bine pus la punct pt viitor. Sper sa practic acest sport cat mai mult posibil, dupa care sa ma ocup de antrenorat, sa ma implic mai mult in organizarea de evenimente si de ce nu sa pun umarul la relansarea ciclismului de la noi.
Doresc pe aceasta cale sa le multumesc sponsorilor ce au fost alaturi de mine atat in perioadele grele cat si in cele ce au urmat: Giant, Mega Proteine, Romtelecom, Suunto, Daimon, Adidas, Gatorade.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu